Bálacsomagoló

A bálacsomagoló alkalmazásával rengeteg időt spórolhatunk

Az állattartással foglalkozó üzemek esetében számtalan olyan tényező van, aminek a hatékony működése alapjaiban befolyásolja a sikerességet. Ilyen maga a telep kialakítása, a folyamatok kellő automatizálása, de mind közül talán a leglényegesebb az etetés kérdése. Tudniillik egész évben, folyamatosan biztosítani kell az állandó minőségű eledelt, ami gyakorta komoly kihívást is jelenthet.

A szálastakarmányok előkészítésében éppen ezért hatalmas változást hozott a bálacsomagoló gépek megjelenése és elterjedése. Noha hazánkban ezt jellemzően nem okozott komoly fennakadásokat, a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási viszonyok. A szálastakarmányok esetében kulcsfontosságú kérdés a megfelelő páratartalom, ugyanis mind a kiszáradás, mind pedig a rohadás nagyon jelentős kockázattal bír. A bálacsomagoló által, megfelelő módon lezárt adagok ugyanakkor elég ideig megőrzik kifogástalan állapotukat, így pedig akár hónapokkal később is biztonsággal felhasználhatók.

A bálacsomagoló egyik legnagyobb előnye – és egyben széles körű alkalmazásának másik fő oka – azoknak a szeletelő berendezéseknek a megjelenése, amik lehetővé tették, hogy egy lépésben megtörténjen a zöldtakarmányok kellően kis méretre való darabolása. Így eljárva ugyanis eredményesen csökkenthető az oxidáció és az abból fakadó problémák zöme is kizárhatóvá vált, egész egyszerűen azért, mert a bálába sokkal kevesebb levegő került, lévén az apró takarmány sokkal jobban kitölti a rendelkezésre álló helyet. Ennek megfelelően a bálacsomagoló megválasztásánál ezt a szempontot is figyelembe kell venni, noha a legoptimálisabb modell megvásárlása amúgy sem egyszerű kérdés. Tekintettel arra, hogy ma már száznál is több gép közül kell megtalálni az igényeinkhez legideálisabbat, feltétlen érdemes szakember segítségét igénybe venni vásárláskor.