Niagara-vízesés

A monumentális Niagara-vízesés

Ki ne hallott volna a csodálatos Niagara vízesésről, mely elképesztő méreteinek és szépségének köszönhetően évről-évre rengeteg látogatót vonz. Biztosan te is láttál már róla képeket, esetleg olvastál is róla, azonban van pár érdekesség, melyet mindenképp érdemes megtudnod a Niagara-vízesésről!

Niagara-vízesés megnevezés miatt sokan arra gondolnak, hogy mindössze egyetlen hatalmas vízesésről van szó, azonban ez nem így van, ugyanis valójában három vízesésből áll a természeti képződmény. Az American Falls és a Bridal Veil Falls vízesések az Egyesült Államok területén találhatók, viszont a Patkó-vízesés szinte teljes mértékben kanadai részen fekszik. A Niagara vízesés bizonyos részeken ötvenhárom méter függőleges magassággal rendelkezik. Ezzel nem számít a legmagasabb vízesésnek, ugyanis a Yosemite-vízesés hétszázharminckilenc méteres magassága mellett eltörpül. Ugyanakkor más téren nagyon is kiemelkedő, hiszen másodpercenként hétszázezer liter víz zúdul a mélybe negyven kilométer per órás sebességgel. Ennek köszönhetően a Niagara-vízesés Észak-Amerika vízesése a szélességét és a térfogatát tekintve.

Az impozáns Niagara-vízesés, valamint a Nagy Tavak is egyaránt ugyanabból a jégolvadékból jöttek létre. Becslések alapján a vízesés körülbelül tizenkétezer éves, akárcsak a Nagy Tavak. Ha egyszer ellátogatsz a Niagara-vízeséshez, akkor érdemes az esti órákban is megtekinteni, ugyanis a színes reflektorokkal megvilágított vízesés még látványosabb ekkor. A Niagara-vízesést féltették a környezetvédők a folyó mentén zajló kereskedelmi tevékenységektől, így 1885-ben a létrejött a Niagara környezetvédelmi terület, mely Amerika első nemzeti parkja. Ha elutazol a Niagara-vízeséshez, akkor ne felejtsd el megkötni az utasbiztosítást!