Nyomástávadó

A precíz méréshez elengedhetetlen a minőségi nyomástávadó

Noha laikusként sokszor bele sem gondolunk, számtalan olyan terület létezik, ahol a hajszálpontos méréseknek kardinális jelentősége van. Ugyanakkor ez nem csak a hőmérsékletre, vagy épp a folyadékok áramlási sebességére igaz, hanem gyakorta szükség van arra, hogy például a nyomásértéket állandóan felügyelni tudjuk. Szerencsére a mai műszerek segítségével ez már könnyedén kivitelezhető, méghozzá akár szélsőséges körülmények között is.

A nyomástávadó esetében a megbízható pontosságú mérés mellett az is elengedhetetlen, hogy a túlterhelés, illetve a szélsőséges nyomáscsúcs ne jelentsen problémát a stabil üzemeléshez. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően szerencsére a kerámia mérőcellás modellek a precizitás mellett a strapabíróság tekintetében is kifogástalannak tekinthetők. Emiatt aztán nem csak olyan ipari felhasználást tesznek lehetővé, mint amilyen például a hidraulikus rendszerek, illetve a nagy teljesítményű kompresszorok, de az autógyártás során, vagy akár az egészségügyben is biztonsággal felhasználhatók. Ezzel együtt alapos elemzést kíván, hogy az elvárásoknak és a körülményeknek leginkább megfelelő nyomástávadó kerüljön kiválasztásra és beépítésre.

Elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy milyen mérési tartománnyal kell számolni. Ez nem csak azért kardinális kérdés, mert kizárólag így kaphatunk precíz eredményeket, de például a túlnyomás elleni védelem is így lesz biztosított. Szerencsére bármilyen igény is merül fel, biztosan megtaláljuk a megfelelő megoldást. A nyomástávadó ráadásul a kerámia mérőcellának köszönhetően akár száz millió mérésre is képes meghibásodás nélkül, ráadásul mindezt a 100 mbar-tól a 600 bar-ig terjedő tartományon belül. Természetesen a nyomástávadó esetében a vákuumos környezet sem jelent akadályt. Körültekintő megválasztás esetén tehát egy hosszú távon megbízható eszközt kapunk, ez pedig kardinális kérdés, főképp ipari környezetben.