Vezérműszíj

Amikor a vezérműszíj cseréje indokolt!

A vezérműszíj az autó motorjának egyik legfontosabb része. Felelős azért, hogy a motor fontos részei szinkronban működjenek egymással – ügyelve a pontos időzítésre a tökéletes futás érdekében.

Kattintson ide minden infóért az alkatreszek.hu weboldalra és most megtudhatja, hogy miért érdemes lecserélni a vezérműszíjat ötévente. Néhány autóban vezérműlánc van szíj helyett. A lánc általában fém láncszemekből készül, nem pedig gumiból vagy poliuretánból, amiből a legtöbb szíj készül. A láncok általában tartósabbak, és általában tovább bírják, mint az öv, de ez nem jelenti azt, hogy egyesek meghibásodhatnak. A vezérműláncok általában kitartják az autó élettartamát, míg sok vezérműszíjjal rendelkező autó esetében szükség van annak cseréjére az autó szervizelésének részeként. A vezérműszíjakat általában 40.000 és 100.000 mérföld között kell cserélni. Alternatív megoldásként a kisebb futásteljesítményű autóknál az övet négy-öt éven belül javasolt cserélni. Azonban minden az autótól és a gyártótól függ. Új autó vásárlásakor érdemes utánajárni, hogy mikor kell övet cserélni, ha egyáltalán szükséges, de használt autónál ez nyilvánvaló okokból különösen fontos. A legtöbb öv-szervizelési követelmény az autó kézikönyvében található, vagy egy gyors Google-kereséssel megtalálható.

A vezérműszíj kulcsfontosságú a motor számára, mivel ez felelős azért, hogy a motor a lehető legzökkenőmentesebben működjön, és gondoskodik a pontos időzítésről – ezért nevezik vezérműszíjnak. A kopott vagy hibás vezérműszíj miatti rossz időzítés a motoron számos problémát okozhat, amelyek közül a legnagyobb a motor károsodása, ami a legtöbb esetben nem olcsó megoldás. További információkért és bővebb leírásért nézzen be az alkatreszek.hu weboldalra.