Kónusz

Amit a vízzáró kónusz kapcsán tudni érdemes

Annak érdekében, hogy a különféle betonelemek hosszú évtizedekig strapabíróak legyenek, elengedhetetlen  megelőzni a beszivárgó víz okozta problémákat. A folyamat során felhasznált elemek védelmet nyújtanak a nedvesség ellen, megakadályozva a beton szerkezetek károsodását.

Az egyik ilyen kiegészítő a vízzáró kónusz, amelynek a szerepe különösen fontos a folyamat során. Ezek az eszközök biztosítják a horgonyzási pontok körüli területek vízzáróságát, megakadályozva a víz beszivárgását és a korrózió kialakulását. A kónusz használata különösen előnyös olyan helyzetekben, ahol magas a páratartalom vagy közvetlen vízterhelés éri a szerkezetet. Fontos szem előtt tartanunk, miszerint hazánk természeti és földrajzi adottságai miatt ez az építési projektek nagy részére igaz. A kónusz alkalmazásakor fontos, hogy az alkatrész a horgonyzási pontokhoz hézagmentesen illeszkedjen és a telepítés tökéletesen precíz legyen. Ugyanis csak és kizárólag így kerülhető el a víz beszivárgása.

Az igen széles kínálatban fellelhető módozatok nagy része speciálisan úgy van megtervezve, hogy könnyen telepíthetők legyenek és maximális védelmet nyújtsanak. Ezek telepítése nem igényel speciális szakértelmet, vagy épp komoly tapasztalatot. Kardinális azonban, hogy a kónusz és az ahhoz illeszkedő elemek – ilyenek például az alátétek is -, szoros illeszkedést biztosítsanak, hogy biztosan ne maradjanak apróbb rések sem, ahol a víz bejuthat. A kónusz telepítése során ügyelni kell a precizitásra, és rendszeresen ellenőrizni kell, miszerint minden elem a helyén van-e és megfelelően rögzítve van-e. Ugyancsak alaposan meg kell fontolni, milyen alapanyagból készült egység az ideális az elvárásainknak. Általában a műanyag is elégséges, de olykor acélból készült változatot kell használni. Ez mindig az adott munka körülményei döntik el, így ezt a kérdést is alaposan át kell gondolnunk, még a beszerzés előtt.