Időskori látásromlás

Betegségek az időskori látásromlás hátterében

A jó látás elengedhetetlen a mindennapok során. Rengeteg tevékenység nem valósulhat meg a megfelelő, éles látás nélkül. Azonban a tapasztalatok és statisztikák azt mutatják, hogy manapság egyre többen küzdenek valamilyen látási problémával. Holott a megelőzés és a kellő mennyiségben bevitt tápanyagok sokat segíthetnek.

Időskori látásromlás hátterében különféle betegségek állhatnak. Sajnos ezek egyre több embert érintenek, így sokan használnak különféle gyógyszereket, illetve szemcseppeket, valamint hordanak szemüveget. A rövidlátás esetében a páciens közelre jól lát, viszont messzire homályosan. A távollátók pont ellenkezőleg, távolra élesen látnak, viszont közelre már nem. Ezt a két problémát leginkább szemüveg hordásával lehet orvosolni, de akár a lézeres szemműtét is szóba jöhet, mint alternatíva. Némely szembetegségek komolyabb kezelést igényelnek, mint például az asztigmatizmus, mely a szem optikai rendszerének panasza. A problémát a szemlencse és/vagy szaruhártya aszimmetrikus görbülete okozza. Szemműtéttel, szemüveggel vagy kontaktlencsével helyre lehet hozni.

A szürkehályog leginkább az időskorú embereket érinti, viszont a diabétesz szövődményeként akár fiatalabb korban is előfordulhat. A szemek érzékennyé válnak a fényre, dupla látás vagy árnyékok tapasztalhatók, illetve ködös, zavaros látás jellemzi a panaszt. A szürkehályog megelőzése elsősorban a kellő vitamin bevitel által valósítható meg, mint például a B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin. A látás egészségének megőrzése érdekében célszerű liposzómás vitaminkészítményeket bevinni a szervezetbe, mivel így a biohasznosulás közel százszázalékos. A Supreme Pharmatech által forgalmazott Liposzómás Oftalmin kifejezetten a szem egészségének támogatására jött létre.