Sorközművelő

Egy jól megválasztott sorközművelő megkönnyíti a munkánkat

Mezőgazdasági munkák esetében kardinális jelentőséggel bír a hatékonyság. Ennek igen egyszerű oka van, ugyanis a feladatok elvégzése többnyire nem tűr halasztást, hiszen a túlságosan elszaporodó gyom, vagy épp a magasra nőtt fű eltávolítása a megfelelő időben kell, hogy megtörténjen. Nagyobb terület esetén ennek kézi erővel történő végrehajtása embert próbáló feladat lehet és azon túl, hogy nem kellőképp hathatós, az eredményessége is kérdéses.

Szerencsére ilyen esetekben is számíthatunk a gépesítés segítségére, lévén egy jól megválasztott sorközművelő alkalmazásával töredékére redukálhatjuk a befektetett időt és energiát. A gyomszabályozás és a talaj tápanyag utánpótlásának biztosítása ezzel a módszerrel a legegyszerűbb. Ráadásul az egyszerű felépítés ellenére a sorközművelő precízen beállítható, így még a legnagyobb odafigyelést igénylő területeken is bátran alkalmazható. A rövid méretű egységek nagyban megkönnyítik a sorok közti navigációt és a jól átgondolt kialakításnak köszönhetően arra is van lehetőség, hogy egy menetben akár mindkét oldal megművelése egyidejűleg megtörténjen.

Amennyiben kimondottan gyümölcsösökben, illetve szőlőtőkék közti területen dolgozunk, akkor egy forgókéses sorközművelő jelentheti az optimális választást. Hidraulikusan állítható vágásszélességének köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő pozíció beállítása villámgyorsan kivitelezhető. A lengőtárcsák elősegítik a precíz talajkövetést, így egy körben remek eredményeket érhetünk el. Bizonyos esetekben szükséges lehet a sorközművelő használata mellett tőközi gyomirtó alkalmazására is, ezt akár kompakt kiegészítőkkel is megoldhatjuk, sőt ma már multifunkciós eszközök is elérhetők. Beszerzés előtt ugyanakkor mindig nagyon alaposan mérjük fel az adott terület támasztotta igényeket.