Távolságtartó

Építési alapok kivitelezésénél a távolságtartó nagy segítséget jelent

Az egyes elemek közti távolság precíz beállítása kardinális jelentőségű kérdés az építőiparban. Alapok kivitelezésénél ennek különösen nagy a fontossága, hiszen nem csak ez adja meg az egész ingatlanban a vízszintet, de a struktúra szilárdsága is ettől függ. Régebben erre nem igazán létezett megfelelő célszerszám, szerencsére ma már kiváló megoldásokkal találkozhatunk a kínálatban.

Az előregyártott távolságtartó ugyanis pontosan ezt a célt szolgálja. Alkalmazása vasbeton szerkezeteknél a leggyakoribb, ám födémek zsaluzásánál, vagy épp ipari létesítmények padló esetében is egy igen sűrűen használt kellék. A távolságtartó választék ma már meglehetősen széles, emiatt aztán pontosan tisztában kell lennünk azzal, melyik változat a legalkalmasabb az általunk preferált felhasználási módhoz. Amennyiben nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, feltétlenül kérjük ki szakember tanácsait még vásárlás előtt, ez ugyanis rengeteg kellemetlenségtől megkímélhet minket. Ugyanígy érdemes arra is ügyelni, hogy csak szakavatott mesterember végezze a kényes munkafolyamatokat.

Első körben azt kell meghatározni, milyen anyagból készült távolságtartó az ideális. Létezik alumínium, műanyag, illetve acél kivitel is, ezek közül legfőképp az igénybevétel mértéke, a szükséges hossz, illetve az egyéb speciális körülmények alapján kell döntenünk. Amennyiben a tartósság a legfontosabb szempont, akkor vegyük figyelembe, hogy az acél, illetve az alumínium sokkal időtállóbb mint a műanyag távolságtartó. Ezzel szemben utóbbi mellett szól, hogy megmunkálása rendkívül egyszerű, valamint kedvező előállítási költségének köszönhetően még nagy mennyiségben is olcsó az alkalmazása. Minden esetben legyünk tehát nagyon körültekintők, ez ugyanis elengedhetetlen a hosszú távú sikerek érdekében.