Védőprofil

Építkezéseknél elengedhetetlen a védőprofil szakszerű alkalmazása

Az építési területek kiemelt kockázattal bírnak a munkahelyi baleseteket illetően, ezért aztán minden lehetséges módon csökkenteni kell a tragédiával végződő szerencsétlenségek esélyét. A folyamat során egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetni a közvetlenül a testünket védő felszerelések alkalmazására, illetve a veszélyes pontokat jelző kiegészítők használatára is.

A védőprofil ezt a két feladatot együttesen látja el. Az egyik legnagyobb rizikót ugyanis kétségtelenül a kiálló betonacélvégek, valamint csatlakozó vasak jelentik. Ezek nem csak rendkívül masszívak, hanem hegyes, éles felületük akkor is komoly sérülést okozhat, ha a rázuhanás alacsonyabb magasságból történik. Védőprofil felhelyezésével rengeteget tehetünk a tragédiák kivédéséért. Rendkívül lényeges, hogy az átszúródás elleni védőeszközök meglétéért, illetve azok állapotának rendszeres ellenőrzéséért egyaránt az építés- és művezetés a felelős. Sajnos már a legkisebb figyelmetlenség is komoly problémákhoz vezethet, ezért a védőprofil előírás szerinti alkalmazását munkavállalóként is szem előtt kell tartani.

Ugyancsak kardinális kérdést jelent, hogy minden esetben csak a legkiválóbb minőségű, tanúsítvánnyal ellátott védőprofil kerüljön beszerzésre. Noha ezek bekerülési költsége esetleg némileg magasabb lehet, hosszú távon biztosan ezek jelentik a költséghatékonyabb megoldást. Egy ilyen nívós védőprofil ugyanis garantáltan kellő védelmet nyújt az akár 3 méter magasból történő rázuhanás esetén is, ezzel pedig a balesetek nagy része kivédhetővé válik. További fontos pozitívum, miszerint a strapabíró, acélbetéttel ellátott darabok gyakorlatilag akárhány alkalommal újra felhasználhatók, ennek köszönhetően pedig roppant gazdaságosnak tekinthetők. Nagy távlatokat tekintve pedig ez egy óriási előny.