Életmódváltás

Hasznos tanácsok és tippek, melyek megkönnyíthetik az életmódváltás folyamatát

A jó idő beköszöntével, ahogy egyre kevesebb és lengébb ruhákat viselünk, a tükör nem hazudik, kíméletlenül megmutatja a hurkákat és a felesleget. Ha szeretnénk bomba formában pózolni a strandon, akkor nem árt, ha időben belevágunk az életmódváltásba.

Életmódváltás kapcsán szinte mindenki tud tanácsot adni, az már más kérdés, hogy ez számunkra mennyire hasznos. Az emberek többsége tud valami tuti diétás tippet vagy van egy olyan sablon étrendje, mely az ismerős, ismerősének a feleségének a gyerekének bevált. Az életmódváltásnak egy nagy titka van, akkor igazán sikeres, ha személyre szabott. A sablon étrendekkel és edzéstervekkel az a probléma, hogy nem veszik figyelembe az adott személy edzettségi szintjét, mindennapi tevékenységeit, nemét, életkorát, tápanyagszükségletét. Egy 40 kilós irodista nőnek írt edzésterv egyértelműen nem lesz jó egy 110 kilós fizikai munkás férfinak. Emiatt jobb hanyagolni a sablon étrendeket és edzésterveket. Ha szükséges, akkor inkább forduljunk szakemberhez. A mozgás mindenképp hasznos, azonban nem feltétlenül a napi több órán keresztül tartó edzéseket kell alatta érteni. Egy olyan sporttevékenységet kell találni, melyet szívesen végzünk és nem szenvedésnek éljük meg.

A rendszeres séta is sokat számít, különösen, ha eddig a mozgásszegény életmód jellemzett minket eddig. Ha korábban mindenhová autóval jártunk, azonban ezt lecseréljük biciklire, vagy csak növeljük a napi lépésszámunkat és igyekszünk lift helyett a lépcsőt használni, már az is nagyon sokat számít. A táplálkozás és a sport kéz a kézben járnak, ha egészségről van szó, azonban nem feledkezhetünk meg a regenerációról, az elegendő mennyiségű és minőségű alvásról, a stresszmenedzsmentről, továbbá a táplálékkiegészítésről, ha nem tudjuk pusztán étkezéssel biztosítani a kellő tápanyagbevitelt.