Tintapatron

Így előzzük meg a tintapatronok leggyakoribb problémáit

Ahogyan az élet főbb területein, úgy a számítástechnikában is egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem és a hulladékok mennyiségének visszaszorítása. Tintasugaras nyomtatók esetében ez kiemelten kardinális kérdés, hiszen némi odafigyeléssel jelentősen meghosszabbíthatjuk a készülékünk élettartamát. Ráadásul ez mindössze pár percnyi ráfordítást igényel havonta.

Ezeknél a gépeknél ugyanis a legnagyobb rizikót a tintapatronok jelentik. Tudniillik ha nem a megfelelő minőségű cseredarabot használjuk, vagy túlságosan sokáig hagyjuk üzemen kívül, akkor az beszáradással járhat, amit gyakorta nagyon nehéz helyrehozni. Ennek elkerülése érdekében két dologra érdemes odafigyelni. Az egyik, hogy a tintapatronok pótlása során minden alkalommal fektessünk kiemelt figyelmet arra, hogy megbízható helyről, kizárólag első osztályú kellékeket vásároljunk. A biztos siker érdekében az a legszerencsésebb, ha kizárólag eredeti tintapatronok kerülnek beszerelésre, ám egy nívós utángyártott darab sem rejt magában túl nagy kockázatokat. E tekintetben az ár döntő tényező lehet, ám ha előrelátóan gondolkodunk, akkor már a készülék kiválasztásakor ügyelünk arra, mekkora költséget jelent ez a későbbiekben.

A kiváló minőségű kiegészítők mellett is kardinális kérdés ugyanakkor, hogy rendszeresen használjuk az eszközt. Noha az eredeti tintapatronok némileg kevésbé hajlamosak a beszáradásra, ez még így is komoly rizikót jelenthet. Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük ezt az igencsak kellemetlen hibát, érdemes hetente, de legalább kéthetente egyszer nyomtatni egy-két oldalt. Ilyenkor ügyeljünk rá, hogy minden fúvóka alaposan kimosódjon, azaz ne fekete-fehér szöveget válasszunk, inkább egy egész oldalas színes fotót. Amennyiben ezt észben tartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tintapatronok hosszú ideig szolgálnak majd minket, méghozzá problémamentesen.