Autók

Milyen autó lenne ideális jogosítványszerzés után első gépjárműnek?

Nagyon sok ember álma, különösen fiatalon, hogy jogosítványt szerezzen és a saját autóját vezesse. A jogosítvány kézhez vételét követően jellemzően a szülőktől kell kérlelni az autót, ez viszont nem mindig sikerül, hiszen ők is használják az autót. Ha meg is kapjuk a slusszkulcsot, akkor pedig jöhet a hegyi beszéd mit hogyan csináljunk. Ennek elkerülése érdekében a megoldás a saját autó.

A jogosítványszerzés utáni első autóról itt tájékozódhat bővebben. Egy autó vásárlás komoly kiadást jelent, így először is azt kell átgondolnunk, hogy hogyan szedjük össze ezt az összeget. Ha a család jó anyagi helyzetben van, akkor akár meg is vásárolhatja az autót a friss jogosítvánnyal rendelkező gyereknek. Ha erre nincs mód, akkor marad a spórolás, nyári munka és a zsebpénz gyűjtögetése. Bármelyik alternatíva következik be, nem szabad elfelejteni, hogy az autót egy rutin nélküli személy vezeti egyedül. Hiába sikerült gyorsan és ügyesen megszerezni a jogosítványt, az utakon bármikor előfordulhat olyan szituáció, amire egy rutintalan sofőr nem tud megfelelően reagálni. Erre harminc óra vezetés tanfolyam egyáltalán nem elegendő.

Egy friss jogosítvánnyal rendelkező személy számára egy nagy teljesítményű Mercedes vagy BMW semmiképp sem jó választás, mivel könnyen baleset lehet a vége. Az sem előnyös, ha a mielőbbi autó iránti vágy miatt beszerzünk egy roncsot, mely alig gurul. A vásárlást megelőzően mindenképp vigyük el egy autószerelőhöz a gépjárművet. Ha a tulajdonos ezt nem engedi, az mindenképp gyanús. Inkább gyűjtögessünk tovább és vegyünk egy olyan autót, ami megfelel a céljainknak és biztonságosan vezethető. A legjobb, ha egy középkategóriás kisautót választunk. Ennél extrább kocsira nincs is szüksége egy friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalnak.