Komposztálás

Melyek a komposztálás legfőbb szabályai?

A komposztálás manapság újra reneszánszát éli, egyre többen döntenek amellett, hogy kipróbálják. Vannak, akik a háztartásban keletkező hulladékot igyekeznek ezáltal csökkenteni, míg mások a termőtalaj állapotán igyekeznek javítani, a műtrágya használata nélkül.

Komposztálás több szempontból előnyös, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel a bennük rejlő lehetőségeket. Ahhoz, hogy minőségi komposztot lehessen előállítani, nagyon fontos, hogy a legfontosabb alapszabályokat betartsuk. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő hely kiválasztására, mely nem lehet sem túl napos, sem túl nedves. A legoptimálisabb egy olyan hely, amely félárnyékos helyen található. Arra is ügyelni kell, hogy a komposzt könnyen megközelíthető legyen. Emellett a megfelelő komposztálásra alkalmas eszköz is elengedhetetlen. A sunikft.hu webáruház kínálatában található százszázalékig minőségi újrahasznosított műanyagból készült komposztálók elősegítik az egyszerű zöldhulladék újrahasznosítást. Háromféle termék közül lehet válogatni, melyek az Eco-Master, Eco-King és Thermo-King.

Az egyik legfontosabb szabály a zöldhulladék újrahasznosítás során, hogy mi kerül a komposztálóba. Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy nem lehet mindent beledobálni, mivel ez nem egy szemetes. A gyümölcsök és zöldségek maradékai, a tea filter, teafű, tojáshéj, vegyszermenetes faforgács, kávézacc, elhullott virágok és kisebb ágak belekerülhetnek a tárolóba. Ami viszont tiltólistás, azok a vegyszerrel kezelt déligyümölcsök, nagyobb ágak és fatörzsek, szennyvíz, húsevő állatok széklete, diófalevél és különféle fémek. Az említett alapszabályokat betartva, értékes zöldtrágyához juthatunk, melynek nagy hasznát vehetjük a kertben és a növénytermesztés során.