Vészvillogó

Mikor kell használni az autó vészvillogóját?

A vészvillogót, vagyis elakadásjelzőt általában a többi autós figyelmeztetésére használjuk, annak érdekében, hogy időben észleljék a veszélyes szituációt. Bizonyos esetekben viszont felesleges használni, azonban ezzel csak kevesen vannak tisztában.

A vészvillogó alkalmazása kapcsán itt érhet el bővebb információkat! A közúti közlekedés egyik legfontosabb szabálya, hogy a közlekedő járműveknek láttatniuk kell magukat. Erre a legjobb mód a világító berendezések megfelelő állapotának fenntartása, valamint azok megfelelő használata. A különféle lámpák mindegyikének megvan a saját funkciója, illetve, hogy mikor melyiket kell alkalmazni. Az úgy nevezett „látni és látszani” elvnek csak így lehet eleget tenni. Mindezek a vészvillogóra is tökéletesen igazak. Az elakadásjelző lámpa neve árulkodó, hiszen ahogy azt a neve is mutatja, azt a célt szolgálja, hogy felhívja a közlekedésben részt vevők figyelmét a valamilyen okból elakadt gépjárműre. A villogó fényeket már egészen távolról észre lehet venni, így a többi autós időben fel tud készülni a forgalmi akadályra. Ezenkívül akkor is hasznos a vészvillogó, ha hirtelen kell lelassítani, például az autópályán vagy ha ködös, porfelhős útszakaszba érünk.

Emellett a köszönet kijelzésére is alkalmas a vészvillogó, például, ha valaki beenged maga elé. Ezekben az esetekben helyes az elakadásjelző használata, viszont vannak helyzetek, amikor nem kellene használni. Ilyen például, ha egy forgalmas utcán megállunk, ahol tilos lenne és be kapcsolva hagyjuk az elakadásjelzőt. Ha vontatást végzünk, akkor szintén nem túl okos döntés a vészvillogó alkalmazása, mivel így nem látszik, ha használjuk az indexet, mely balesetveszélyes. Éppen ezért az említett két esetben jobb visszaélni az elakadásjelző használatával.