Gumicsere

Mikor van itt az ideje a nyári gumik lecserélésének?

Akár nyáron, akár télen, ha autóba ülünk, akkor mindannyian szeretnénk biztonságosan eljutni az úticélunk végére. Ehhez elengedhetetlen az, hogy az autónk az adott évszakra fel legyen készítve, például a megfelelő abroncsokkal legyen ellátva.

A nyári gumicsere kapcsán itt olvashat bővebb információkat! A felelősségteljes autóvezető előre gondolkodik és az autójával kapcsolatos tennivalókat nem hagyja az utolsó pillanatra. A karbantartás fontos része a gépjármű nyári és téli időszakra való felkészítése. A szakértők kiemelik, hogy időben kell gondoskodni az évszakhoz igazodó, öt-hat évnél nem idősebb, optimális profilmélységgel rendelkező abroncsok kerüljenek az autóra. Ennek akkor jön el az ideje, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan eléri a hét Celsius fokot. Tavasszal március-április környékén, míg ősszel október végén van itt az ideje a gumicserének. Hazánkban nem kötelező a gumicsere, azonban könnyen megüthetjük a bokánkat, ha félvállról vesszük a témát. A téli gumik legfőbb haszna, hogy balesetveszélyes szituációban könnyebben lehet biztonsággal megállni.

A különféle gumikeverékek nem azért kerülnek ki a piacra, hogy a gumigyártók jól megszedjék magukat, hanem azért biztonságosabb közlekedés valósuljon meg. A nyári gumi a kánikulában is jól tapad, sőt a nyári záporok során is biztonságosan lehet közlekedni vele. Viszont, ahogy egyre jobban lehűl az idő, el kell gondolkodni a gumicserén, mert a nyári gumi a havas téli utakon nem tapad eléggé. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a fékút nagymértékben megnő akár több méterrel is hosszabb lehet, mint a téli gumi esetében. Márpedig hirtelen megállás esetén ez komoly problémát jelenthet. Természetesen a cserét megelőzően fontos ellenőrizni az abroncs állapotát, hogy ne legyen sérült.