Hágcsó

A hágcsó szabvány a biztonságunkért felel

Rögzített létrák esetében számtalan szempontot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a használatuk hosszú időn keresztül kellő biztonsággal történhessen. Éppen ezért amikor ipari környezetben egy ilyen megoldásra van szükség, akkor feltétlen érdemes szakember segítségét kérni és a kapott információk alapján választani.

Ugyanakkor a döntésben a hágcsó szabvány is kellő útmutatást nyújthat. Ilyen létrák esetében a magasság kardinális kérdést jelent, hiszen bizonyos szint felett további biztonsági lépések beiktatására is szükség van. Ezek pontosan megszabott előírások, amiket az UNI EN ISO 14122-4 hágcsó szabvány tartalmaz. Ez kimondja például azt, hogy az osztott kivitelű modellek esetében az átlépőknél pontosan milyen kapaszkodóra van szükség. Ugyanígy rendelkezik az irányelv arról is, hogy meghatározott magasság elérését követően elengedhetetlen háttámasz alkalmazása. Emellett az is kardinális, hogy a kilépési pontnál megfelelő típusú biztosítókorlát legyen felszerelve. Ezek a szabályok a felhasználók biztonságát hivatottak garantálni.

Némiképp más a helyzet az UNI EN 14396 hágcsó szabvány kapcsán. Az épületek oldalain elhelyezett rögzített létrák célja a legtöbbször bizonyos gépek, illetve berendezések megközelítése, jellemzően a tetőn, vagy magasabban fekvő pontokon. Emellett azonban gyakorta szükséges, hogy olyan helyen alkalmazzunk feljárót, ahol a körülmények jóval speciálisabbak. Ez a hágcsó szabvány olyan irányelveket tartalmaz, amik lehetővé teszik a savas környezetben történő felhasználást. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a hagyományos hágcsók esetében az ilyen irányú alkalmazás megannyi hátránnyal járhat. A legnagyobb problémát a rendszeres karbantartás igen magas költsége jelenti, ezért feltétlen olyan megoldás mellett kell döntenünk, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.