Robbanásbiztos berendezés kezelője

A robbanásbiztos berendezés kezelője változatos feladatokat lát el

Napjainkban már szinte alig akad olyan ágazat, ahol az elektromos berendezések szerepe ne lenne kiemelkedő. A különféle gépek és műszerek segítségével ugyanis sokkal hatékonyabbá váltak a munkafolyamatok, ami a folytonos növekedés egyik legfontosabb alappillére. Ám bizonyos szituációkban ezekre a masinákra veszélyes környezetben van szükség, ilyenkor pedig mind az üzemeltetés, mind a karbantartás nagy odafigyelést igényel.

Éppen ezért a robbanásbiztos berendezés kezelője nem csupán a megfelelő kompetenciákkal, de kellő tapasztalattal is rendelkezik. Talán nem is gondolnánk, ám rengeteg terület létezik, ahol a felhasznált anyagok robbanásveszélyes állapotot eredményezhetnek. Noha joggal hihetnénk, hogy a vegyipar esetében áll fenn a legnagyobb rizikó, valójában a textilgyártástól kezdve a kőolaj finomításon át számtalan ágazat érintett. Ezeknél a vállalatoknál kizárólag a robbanásbiztos berendezés kezelője járhat el, amikor valamilyen probléma merül fel, vagy elérkezik az előírt karbantartás ideje. Tudniillik a környezet és a rizikófaktorok ismerete ilyenkor kardinális kérdés.

Emiatt a robbanásbiztos berendezés kezelője a képzés során pontosan megtanulja, milyen tényezőkre kell kiemelt figyelmet fordítania munka közben. A szakember feladata ugyanakkor rendkívül sokrétű. Természetesen a legnagyobb hangsúly a gyors hibaelhárításra kerül, hiszen egy leállás akár órák alatt is jelentős kieséshez vezethet. Ugyanakkor a robbanásbiztos berendezés kezelője végzi az időszakos méréseket és ügyel a biztonsági protokollok betartására is. Ezeknek a folyamatoknak azonban csak egy részét képezi a gyakorlati beavatkozás. A robbanásbiztos berendezés kezelője folyamatosan dokumentálja a teendőket, jelentéseket készít és szükség esetén együttműködik más villamosipari szakemberekkel is.