Ülőmunka hátrányai

Az ülőmunka hátrányai és azok kezelése

Az ülőmunka a modern világ egyik hozadéka. Sokat lehet arról hallani, hogy a folyamatos ülő-, illetve állómunka mennyire megterheli az ízületeket és a mozgásszervet. A hosszú ideig tartó egy helyben azonos testhelyzetben való munka több szempontból is negatív hatással van a testre.

Ülőmunka hátrányai közt említhetjük a mozgásszervi betegségeket, az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, a vesebetegségeket, a visszért és a depressziót. Habár általában az ülőmunka az, aminek negatív hatásairól sokat lehet hallani, viszont az állómunkának is megvannak a negatív hatásai, melyek leginkább a csontokra és az izmokra hatnak. Rengeteg ember tölt hosszú órákat a monitor előtt, mely idővel komoly egészségügyi problémákat okozhat. Sajnos sokan ezt félvállról veszik és csak akkor teszik meg a szükséges lépéseket, amikor már nagy a baj. A mini szünetek, vagyis az óránkénti legalább egyszeri séta sokat segíthet a panaszok enyhítésében. Hosszú sétákra jellemzően nincs lehetőség, azonban egy pár lépés legalább a mosdóig és úgy alapvetően a testhelyzet változtatása nagyon hasznos.

Még ha nincs is lehetősége a mozgásra, az íróasztalnál akkor is célszerű egy kicsit nyújtózkodni. Már ez az apróság is sokat segíthet. Ha az irodába lift vezet, akkor érdemes hanyagolni és a lépcsőt előnyben részesíteni, aminek köszönhetően egy újabb apró lépést tehet a nagyobb fizikai aktivitás érdekében. Ha már nyolc órán keresztül a monitor előtt kell ülni, akkor érdemes a munkaidőn kívül törekedni az aktív életmódra. Az ülőmunka miatti fájdalom enyhítésére pedig célszerű egy olyan hatékony fájdalomcsillapító készítményt alkalmazni, mint a Dolixir, mely kizárólag minőségi, természetes összetevőket tartalmaz, így rövid időn belül kifejti hatását.