Övsömör

Hatékony tippek az övsömör ellen

Az övsömör jellemzően csak kis részen alakul ki, azonban egyeseknél nagyon intenzív fájdalmat okoz. Az első tünet jellemzően a fájdalom, majd csak ezt követően jelennek meg a kiütések. Általában hólyagok formájában a törzs jobb vagy bal oldalán. De, akár az arcon, illetve ritkább esetben a teljes testen is megjelenhet.

Övsömör kialakulása az úgy nevezett varicella-zoster vírushoz köthető, mely többek közt a bárányhimlő kialakulásáért is felelős. Azoknál, akik voltak már bárányhimlősök, az övsömör is kialakulhat. Ennek oka, hogy a bárányhimlőből való felépülést követően továbbra is a szervezetben marad a vírus, azonban inaktív állapotban. Az övsömör kialakulás a mai napig nem teljesen tisztázott. A kutatók úgy vélik, hogy a legyengült immunrendszer következtében alakulhat ki, ahogy az ember öregszik. Ezt az elméletet erősíti az a tény, hogy jellemzően legyengült immunrendszerű és idősebb emberek szembesülnek a problémával. Az övsömörre nincs gyógymód, viszont néhány vényköteles vírusellenes gyógyszer segítségével felgyorsítható a gyógymód, valamint csökkenteni lehet a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Mivel az övsömör olykor komoly fájdalmakkal járhat együtt, ezért az orvos szükség esetén akár fájdalomcsillapító gyógyszereket is felírhat. A fertőzések kockázatának csökkentése érdekében azt javasoljuk, hogy tartsa szárazon, illetve tisztán a kiütéseket. A kötszerekkel és a tapaszokkal óvatosan kell bánni, hogy nehogy hozzátapadjanak a kiütéshez. Sokan antibiotikumos krémektől várnak enyhülést, azonban ezzel pont ellenkező hatást érnek el, hiszen ez lassítja a gyógyulás folyamatát. A hűsítő borogatás viszont sokat segíthet a panaszok enyhítésében, ahogy a bő, kényelmes ruházat is növeli a komfortérzetet.