Etetőkocsi

Körültekintően kell eljárnunk az ideális etetőkocsi megválasztásánál

Az állattartás egy rendkívül összetett és hatalmas odafigyelést igénylő iparág, ez pedig különösen igaz a szarvasmarha telepek esetében. Az állatok életterének megválasztása mellett a különféle betegségek elleni védekezés is rengeteg energiát emészt fel, arról nem is szólva, hogy a takarmányozás milyen jelentőséggel bír a jószágok egészségét és fejlődését illetően.

Éppen emiatt a telepek egyik kulcsfontosságú eszközének az etetőkocsi tekinthető. A naponta többször is változó összetételű táplálék kézi erővel történő keverése és kiosztása ugyanis nagyobb méretekben már embert próbáló feladat, ráadásul még akkor sem tekinthető gazdaságosnak, ha minden az előírások szerint történik. Szerencsére ma már hatalmas etetőkocsi választék érhető el és ennek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen igényt is támasszunk az eszközzel szemben, biztosan megtaláljuk a legoptimálisabb kivitelt. Tekintettel arra, hogy ez egy meglehetősen komoly beruházásnak tekinthető, feltétlenül mérlegelnünk kell azokat a szempontokat, amik kardinális jelentőséggel bírnak hosszabb távon.

Ezek közül a legfontosabb kétségkívül az etetőkocsi mérete. Ezt az istálló, illetve elsősorban az állatállomány méretéhez kell igazítanunk, ügyelve arra, hogy a kapacitás a lehető legjobban lefedje az elvárásokat. Tudniillik ha túl kicsi modell mellett tesszük le a voksunkat, az azt eredményezi, hogy plusz köröket kell megtenni és ez a szükségesnél több töltéssel jár. Ám egy túlméretezett kivitel sem szerencsés, egyfelől ez tökéletlen keverést okozhat, másrészt a nagyobb tömeg miatt az energiaigény is magasabb lesz. Ez utóbbi komoly problémát jelenthet, hiszen így az etetőkocsi sokkal jobban szennyezi a beltér levegőjét, ami az állatok számára felesleges egészségügyi kockázattal jár. Legyünk tehát nagyon körültekintők és bármilyen felmerülő kétség esetén kérjük ki szakértő tanácsát.