Geotextília

Milyen előnyökkel jár a geotextília alkalmazása?

A geotextília megnevezés némiképp árulkodó, hiszen egy olyan áteresztő textilanyagról van szó, mely a talaj jellemzőinek javítására lett kifejlesztve. Nagyon sok területen lehet hatékonyan alkalmazni. A talajon használva képes szűrni, erősíteni, elvezetni, védeni, elválasztani vagy megerősíteni.

Geotextília egyik jellemző felhasználási területe az infrastrukturális munkák. Szikkasztáshoz, utakhoz, kikötőkhöz, vízelvezető rendszerekhez, hulladéklerakókhoz, de akár magán projektekhez is. Akár a kertben is tökéletesen lehet használni, mint talajtakaró a murva vagy a fenyőmulcs alatt. Ezenkívül a kerti tavak szigeteléséhez is nagyon jól jön. A geotextília nagy előnye, hogy sokkal tartósabbá válik a fenyőmulcs, mivel nem tud érintkezni a talajjal, ezért kevésbé fog komposztálódni. További előny, hogy a talaj vízmegtartó képessége jóval magasabb lesz, ami a növények számára is igazán előnyös, hiszen kevesebb vízzel is igazán szépek lesznek. Ráadásul sokkal kevesebb gazzal kell számolni, ami kevesebb munkát jelent. Ha a víztározó vagy tavak szigetelésének növelése a cél, akkor a fólia alá kell helyezni a geotextíliát.

A geotextília által letakart felület kevésbé van kitéve a napfénynek és annak életadó hatásainak. Ez gátolja meg a gyomot a kikelésben. Ha nagy kertész hírében áll és előszeretettel telepít kertjébe kerti zöldségeket és dísznövényeket, akkor a geotextília nagyon hasznos lehet a különféle anyagkomponensű talajrétegek, illetve a talaj elválasztásában. Ennek köszönhetően a megakadályozható a talaj keveredés és megóvhatók a növények gyökerei. A nagy nyári melegben különösen jól jön a geotextília, mivel megvédi a talajt a gyors melegedéstől és a kiszáradástól. A sunikft.hu webáruházból is beszerezheted a geotextíliát!