Futópad

A futópad megfelelő használata

Nem csak a hagyományos, természetben vagy futópályán történő futásnak vannak meg a maga szabályai, hanem a futópad használatnak is. Érdemes tisztában lenni néhány alapszabállyal, hogy a maximumot tudja kihozni edzéséből.

Futópad használatot megelőzően érdemes alaposabban megismerni a gépet, hiszen így lehet kihasználni a különféle funkciókat és igazán hatékonyan edzeni. Nagy kár volna, ha a futópad hasznos funkcióit nem használná ki. Például a legtöbb gép különféle edzésprogramokat tartalmaz. Ez nagy segítséget jelenthet az intenzív, hatékony edzésben. A futópadon való edzést érdemes minden esetben bemelegítéssel kezdeni. Ahogy minden edzés előtt, úgy futás előtt is fel kell készíteni a szervezetet és az izmokat az intenzív edzésmunkára. Egy tempós séta vagy enyhe kocogás sokat segíthet ebben. Nem szabad rögtön sprintelni, hanem szép fokozatosan kell neki állni az edzésnek. Az is fontos, hogy kezdőként csak lassan emeljen a sebességen és a mozgás hosszán, hogy ne terhelje túl magát.

Ha a cél, hogy a szabadtéri edzéshez hasonló körülmények valósuljanak meg, mert például egy versenyre készül, akkor nagyon fontos, hogy a dőlésszöget 1-2%-osra állítsa. A dőlésszög állításával az edzés változatos lehet, növelhető annak intenzitása. A futópad korlátja csábító lehet, azonban ez arra szolgál, hogy segítséget nyújtson a gépre való fellépésben, nem pedig az edzés közbeni kapaszkodásra. A kapaszkodót fogva a test automatikusan előredől, ami idővel nyaki-, hát és váll fájdalmakhoz vezethet. Márpedig ez komoly probléma, ugyanis a helyes futótechnika egyik alapja a helyes testtartás. Nem szükséges úgy futni, mint, aki karót nyelt, ugyanakkor a görnyedt testtartást mindenképp kerülni kell! A megfelelő futópad használat az egészségre nagyon jó hatással van!