Automata váltó

Tényleg többet fogyasztanak az automata váltóval rendelkező autók?

Autóvásárlást megelőzően gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen gépjárművet érdemes választani. A számos szempont közt ott van a váltó kérdés is. Automata vagy kézi váltó? Melyik a jobb választás? Egyáltalán melyik fogyaszt többet?

Az automata váltós autók fogyasztása kapcsán ezen a linken érhet el bővebb információkat! Autóvásárlás során számos szempontot kell mérlegelni, például, hogy dízeles vagy benzines legyen, esetleg elektromos, vagy hátsó kerék- vagy négykerék meghajtásos legyen, esetleg automata vagy kézi váltóval rendelkezzen. Utóbbi esetben az is gyakran merül fel, hogy az automata váltós gépjárművek többet fogyasztanak. Ez az elgondolás az automata váltós autók elterjedésével egyidőben kezdett elterjedni. Ebben volt is némi igazság, mivel a hasonló kategóriás kézi váltós autókhoz képest az automata váltósok néhány decivel vagy egy-két literrel többet fogyasztottak. Mindez független volt az autó meghajtásától vagy üzemanyag típusától. Természetesen a fogyasztás a sofőr vezetési stílusától és a manuális váltó használatától is nagy mértékben függ. A sportosan vezetett autó fogyasztása sokkal nagyobb, mint a megfontolt, óvatos vezetés esetében.

Viszont a technológia fejlődésének köszönhetően a különbség ma már alig érzékelhető. A korszerű gépjárművekben a váltók reakcióideje rengeteget javult. A több-, illetve pontosabb váltás hozzájárult a fogyasztás csökkentéséhez. Már csak azért is, mert a gépjárműveknek a szigorú környezetszennyezési normáknak is meg kell felelniük, ezért az automata váltós autókat is csak úgy lehet piacra dobni, hogy a maximalizált károsanyag kibocsátási szabályokba beleférjenek. Ma már egyáltalán nem helytálló kijelentés, hogy az automata váltós gépjárművek többet fogyasztanának, mint a manuális váltóval rendelkező autók.