Vonatos utazások

A vonatozás előnyei és hátrányai

Vonattal utazni több szempontból is előnyös, arról nem is beszélve, hogy a hosszabb utak nosztalgikus érzéssel töltik el az utazót. A vonat külföldi nyaraláshoz is ideális közlekedési eszköz lehet, hiszen nem csupán olcsóbb, hanem kényelmesebb is, mint a repülővel való utazás.

Vonatos utazások több szempontból is előnyösek. Például igazán költséghatékony választás, ráadásul, ha az éjszakába nyúló utazást is bevállalja az utazó, akkor még jobban járhat anyagilag, hiszen ezáltal megspórolhatja a szállásköltséget. A vonatozás további előnye, hogy nem kell a poggyász miatt sem aggódni, mivel nincs méret vagy súlybeli korlát. Jellemzően attól sem kell tartani, hogy a csomag esetleg elveszik, hiszen végig ott van mellettünk vagy a fejünk fölötti tárolóra van felhelyezve. Az is további előny, hogy a vasútállomás a városközpontban található, szemben a repülőterekkel, melyek általában a külvárosban találhatók. Ennek köszönhetően pénzt és időt lehet megspórolni, mivel nem kell a városba jutást külön megszervezni. Viszont az is tény, hogy a vonattal való utazás nem a leggyorsabb alternatíva, így, ha fontos mielőbb odaérni az úticélra, akkor érdemes más közlekedési járművet választani.

Tény, hogy vannak olyan szuper vonatok, melyek rendkívül gyorsan hasítanak, azonban ez nem hazánkra és a környékbeli országokra jellemző. A másik probléma, hogy időnként akadnak vasúti sztrájkok, melyek megakadályozzák a gondtalan, időben való utazást. A biztonság kedvéért mindenképp időben kell tájékozódni és célszerű legalább fél órával a vonat indulása előtt már a vasútállomáson tartózkodni. Általában minden vonaton van mosdó, így emiatt nem kell aggódni. A g kedvéért azonban érdemes lehet papírzsebkendőt vinni magunkkal, mivel hosszú utak során könnyen elfogyhat a WC papír.