Védősapka

Csak a teljesen hibátlan védősapka használata biztonságos

A munkahelyi balesetek nagy része a megfelelő védőfelszerelések használatával kivédhető, ám ehhez komoly odafigyelésre van szükség és nem csak az eszközök előírás szerinti, rendszeres alkalmazása miatt. Tudniillik ezek a kiegészítők kizárólag akkor képesek ellátni céljukat, ha kifogástalan állapotban vannak, ellenkező esetben egy hamis biztonságérzetet adnak csupán.

Nincs ez másként a védősapka esetében sem. A kupakoknak a célja, hogy az építkezési területeken kiálló, hegyes rudazatok végeit befedjék. Erre főképp betonacélok esetében van szükség, hiszen bizonyos munkafázisokban egy ideig takarás nélkül maradnak. Tekintettel arra, hogy ezek masszívak és jellemzően hegyesek, nagyon súlyos sérülést képesek okozni, még akkor is, ha csak talajmagasságból történik a rázuhanás. A védősapka jelentősen képes tompítani a behatást és megakadályozhatja az átszúródást is, ez a tulajdonság pedig akár életet is menthet. Ugyanakkor azt szem előtt kell tartani, miszerint kizárólag hibátlan védőfelszerelés használatakor lehetünk biztosak az eredményességben.

A védősapka vonatkozásában ez elsősorban azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőrizni kell a burkolat épségét. Ugyan a megerősített műanyag rendkívül ellenálló és legtöbbször még a komolyabb behatások sem okoznak benne károsodást, ha mégis repedés jelenne meg rajta, azonnal le kell cserélni. Ez azokra a modellekre is érvényes, amelyek acélbetéttel vannak felszerelve. Természetesen nagyon fontos, hogy kizárólag olyan védősapka kerüljön beszerzésre, ami a megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik. Ezeknél garantált a gyári leírásban olvasható paraméterek megléte és bár bekerülési költségük némiképp magasabb, hosszú távon a lehető legköltséghatékonyabb alternatívát jelentik. Ugyanis egy ilyen védősapka számtalanszor újra felhasználható, köszönhetően strapabíró kialakításának.