Öngyújtó

Milyen kialakítású öngyújtó az igazán strapabíró?

Egyes kiegészítőink kapcsán az elsődleges és egyben legfontosabb elvárás a megbízhatóság és a strapabíróság. Természetesen a külcsín mindig kardinális kérdést jelent, ám bizonyos esetekben a megjelenés csak másodlagos.

Pontosan így van ez az öngyújtó kapcsán is. Természetesen akadnak kivételek, főképp gyűjtők esetében, ám aki kizárólag használati tárgyként tekint erre az eszközre, annak az döntő szempont, hogy a gyújtó mindig rendelkezésre álljon. Ennek tükrében pedig nem is olyan egyszerű feladat megtalálni a legkézenfekvőbb modellt, hiszen az időtállóság egy olyan tényező, amire nem sokan gondolnak öngyújtó vásárlásakor. Elsőként azt kell megvizsgálnunk, milyen kialakítású szerkezetet szeretnénk. Általánosságban két fő fajtát különböztetnek meg, a gázzal, illetve a benzinnel működőt. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, ám összességében mindegyik típusban találhatunk megbízható, masszív darabokat. Kétségtelen, miszerint a benzines változatok esetében a nívósabb példányok általában magasabb bekerülési költséggel rendelkeznek, ám ez még önmagában nem probléma.

Tudniillik egy ilyen öngyújtó akár örök darab is lehet, így hosszú távlatokat tekintve a plusz kiadásunk sokszorosan megtérül. Ugyanakkor azt feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kifogástalan működéshez itt rendszeres karbantartásra lesz szükség. Nem elég néha a kanóc körüli területet megtisztítani, hanem cserélni kell azt, nem beszélve a tűzkőről és a folytonos utántöltésről. Ügyelnünk kell arra is, hogy mindig minőségi kiegészítőket használjunk, ellenben a szerkezet károsodását kockáztathatjuk. Egy gázos öngyújtó esetében ilyen tennivalóink nem lesznek, hiszen ez sokkal zártabb rendszer. A kényelemnek azonban az az ára, hogy egy esetleges meghibásodás házilag nemigen javítható, ami komoly kellemetlenségeket okozhat.