Szauna

Mit kell tudni a szauna használatról?

Különösen télen nagyon kellemes a szaunázás, hiszen a nagy hidegben igazán kellemes ülni a melegben. Ugyanakkor nem csak a közérzetre van nagyon jó hatással a meleg levegő, hanem a teljes szervezetre is. A szaunázásra elsősorban a wellness központokban van lehetőség, de akár otthonában is élvezheti a forró levegő áldásos hatásait.

Szauna több szempontból is hasznos, azonban rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban. A szaunázásról sokan úgy tartják, hogy segíti a fogyókúrát, ugyanis a verejtékezéssel meg lehet szabadulni a zsírpárnáktól. Ez azonban egyáltalán nincs így, csak városi legenda ez a megállapítás. Az izzadás nem egyenlő a zsírpárnák vesztésével, ugyanis ekkor leginkább csak vizet veszítünk, nem pedig szírt. A szauna a méregtelenítés folyamatát viszont kitűnően elősegíti. A másik gyakori tévhit, hogy a szauna gyógyító hatással rendelkezik, például megfázás esetén. Emiatt sokan köhögve, prüszkölve is elmennek szaunázni, abban reménykedve, hogy jobban lesznek. Ezzel viszont több probléma is van, ugyanis a szaunában könnyű másokat megfertőzni. Ráadásul lázasan a szaunázás még rosszabb ötlet, hiszen így komoly megterhelésnek van ki téve a szervezet és legfőképp a szív.

Éppen ezért betegen semmiképp nem érdemes szaunázni, ellenben egészséges állapotban mindenképp hasznos, hiszen így támogatható az immunrendszer. A szaunában jellemzően fürdőruhában vagy törölközőben szokás tartózkodni, habár a nyugati országokban egyre több helyen szaunáznak meztelenül. Hazánkban ez még nem olyan megszokott, így érdemes egy törölközőt maga köré tekerni. Viszont, ha otthon rendelkezik egy saját szaunával, akkor úgy tartózkodik odabent, ahogy csak szeretné. Ha saját szaunára vágyik, akkor érdemes ellátogatni a wellis.hu weboldalra!