Repülő autó

Repülő autó, a nem is olyan távoli jövőkép

A repülő autó megvalósításáról már az előző évszázadban is gyakran szó esett. Rengeteg nagyot álmodó tervező kezdett el terveket szőni, azonban úgy néz ki a repülő autóra egyelőre várni kell. Az alábbiakban alaposabban feltárjuk a témát.

A repülő autó kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! Ma még elképesztő gondolat, hogy egy nap talán felszállhatunk az autónkkal, de talán nem is kell erre olyan sokat várni. A Terrafugia ugyanis bemutatta az első darabot, mely valóban képes a levegőbe emelkedni. A gépcsoda hátsó rotorral, földi meghajtással, kormánnyal, valamint összecsukható szárnyakkal rendelkezik. A jármű normál benzinnel működik, vagyis bármely benzinkúton meg lehet tankolni. A levegőbe emelkedéshez szükségünk lesz egy felszállópályára, ahol egy gombot megnyomva a szárnyak kinyílnak és már fel is szállhatunk. A repülő autó megjelenését tekintve igazán modern, futurisztikus. Sokkal inkább hasonlít egy helikopterhez, mint egy repülőgéphez.

A földön éppúgy lehet vezetni, mint egy autót, míg a levegőben repülőként használható. A repülőautó szénszálas burkolattal rendelkezik, ami sokkal erősebb és könnyebb a fémekhez képest. A motor pedig erőteljes, illetve kompakt. A nagy teljesítményű akkumulátort akár az elektromos hálózatról is lehet tölteni. A Terrafugia TF-X teljes kimenő teljesítménye 500 lóerő lesz. A földön 160 km/h lesz a végsebessége, míg a levegőben 322 km/h. A szakértők szerint a repülő autó becsült távolsági tartománya 800 kilométer lesz. Ahogy fentebb is említettük, a gépjárművet a földön pont úgy kell vezetni, mint bármelyik másik autót, azonban a repülés kezelésének megtanulásához öt óra szükségeltetik. Ha a tervezőkön múlik, akkor nagyon hamar azzal szembesülhetünk, sorra szállnak fel a repülő autók.